Tuesday, May 15, 2012

...home sweet home...

Lamanya xmenulis!!! banyak betul sawang. tp, baru mula 2 ayat dah tak tahu nak tulis apa. sbb life skang terbatas kpd kerja n study. oh ! 1 lagi....umah!

Td g tgk my home sweet home, ex-owner yang liat tu dah kuar. tp almari, sofa n bagai2 bersepah kat depan umah. Sabtu lepas aku g clearkan umah tu, hr ni bw contractor utk ukur rumah. nak letak kitchen cab, buat cab untuk oven n microwave, baiki toilet sket n pecahkan 1 bilik utk luaskan ruang tamu..............pastu letak tile n cat umah.




santek kan.........idaman aku nih!
Tengah dok kecoh2 ukur tu, akak umah bawah datang, umah ni bocor katanya.....adus! nak kena wat waterproofing kat lantai bilik air n mungkin nak kena pecah dinding n lantai utk tukar coldwater pipe kat dinding sbb yg dalam tu dia pakai pvc jer. maintenance xcover utk pipe yang kat dlm umah.  apa2 pun.....i buat jer, kalau ada masalah lagi lps ni maka i have nothing to do with it ~ngeh ngeh ngeh~

pastu akak tu citer, ex-owner masih stay kat umah tu sbb aku xkunci grill. dia tido n mandi kat umah tu. anak bini dia dah balik kelate sbb xtahan ngan dia. mamat ni kaki kuda rupanya. adeh...........mcm2. anak dah 4, umo baru 30 tahun (tu la kalau xready jgn kawen). aku kunci grill tu sabtu lepas, agaknya lepas tu br dia dah xmasuk umah. tp umah tu dah xde elektrik n air.........camne dia duduk? adeh!!

Kdg2 rasa menyesal beli umah ni sbb byk sgt problemnya, tapi diingat2kan balik mngkin ada hikmahnya nanti. kalau bkn utk aku mgkn utk org lain. skurang2nya aku dah nampak hikmah aku beli umah ni kepada akak bawah umah aku tu, masalah bocor dia akan selesai. (rupa2nya bila kita terima segalanya seadanya tanpa banyak pikir, maka hati kita lebih tenang).

monthly payment umah tu mmg rendah, tapi kos minyak n tol meningkat dgn hebatnya. 30km dari bukit jalil.....waduh2!! so aku dok pikir nak wat sumthing yg boleh mendatangkan duit. tapi apa ek???.........any opinion???

3 comments:

zaiey said...

rajinye hang...ko buat keje betol2 umah ni sorang2 ke ?
kalu aku x reti lor

yang jauh di sana said...

apa kata hang buat homestay...kalau dekat dengan kedai makan...petrol station...aku rasa bisnes ni ok jgk...

sengetminda said...

zy: aku upah contractor la....cuma ikut design aku la. gambo tu hiasan semata2
eta: umah ni aku nak duduk. sbb tu aku beriya2..........